Logotype Sveriges Förenade Filmstudios

Falköping Filmstudio

Filmprogram våren 201818/1

Ljus i natten

Regi Aki Kaurismäki

Finlandlänk till annan webbplats 2017. Längd 98 min

Två berättelser korsar varandra som av en händelse. Khaled, en flykting från Syrien, glider in till Helsingfors som fripassagerare på ett fartyg för att söka asyl. Handelsresande Wikström lämnar sin alkoholiserade hustru, säljer sitt lager av skjortor och satsar alla pengarna på poker. Han öppnar restaurang och anställer Khaled som diskare. Ett litet ögonblick av solsken som inte nödvändigtvis leder fram till ett lyckligt slut.

Ljus i natten hade sin internationella premiär på filmfestivalen i Berlin 2017, där Aki Kaurismäki vann Silverbjörnen för Bästa regi.

Recensionerlänk till annan webbplats

Omdöme: 0/1, 15/2, 73/3, 53/4 = 3,25

   

1/2

Lucky

Regi: John Carroll Lynch

USA 2017. Längd 88 min

Efter att ha överlevt alla sina samtida vänner befinner sig den oerhört självständiga Lucky vid ett av livets vägskäl och beger sig ut på en andlig resa för att hitta sig själv och uppnå det ouppnåeliga: upplysning.

Lucky spelas av Harry Dean Stanton, vi genom åren har kunnat se i ”Paris, Texas”, ”Repo Man”, ”Wild at Heart”, ”Alien” och sisådär ett hundratal filmer till. Att plocka ut Harry Dean Stantons viktigaste och mest minnesvärda roller är sannerligen ingen lätt uppgift. Huvudrollen som den kedjerökande ateisten Lucky blev hans sista – och ett mer passande avsked är svårt att föreställa sig.

Lucky är både ett kärleksbrev till Harry Dean Stantons karriär och en meditation kring dödlighet, ensamhet, andlighet och mänsklig samvaro.

Recensionerlänk till annan webbplats

Omdöme: 2/1, 42/2, 52/3, 40/4 = 2,95

   

15/2

Thelma

Regi: Joachim Trier

Land: Norge 2017. Längd 116 min

Thelma har vuxit upp med strängt religiösa föräldrar i en liten by på norska västkusten. När hon börjar studera i Oslo öppnar sig en ny värld. Och nya känslor, inte minst för väninnan Anja. Samtidigt har hon börjat få märkliga, återkommande anfall som läkarna inte hittar någon orsak till. Men när Thelma kopplar ihop anfallen med sina känslor så väcker det oanade krafter till liv. Krafter som släpper fram mörka minnen från det förflutna …

Recensionerlänk till annan webbplats

Omdöme: 5/1, 22/2, 53/3, 35/4 = 3,02

   

1/3

Dheepan

Regi: Jacques Audiard

Land: Frankrike 2015. Längd 109 min

Dheepan är en före detta soldat i de Tamilska tigrarna. När han flyr från krigets Sri Lanka tar han med sig två främlingar, en ung kvinna och en liten flicka. De utger sig för att vara en familj och beslutar sig för att bygga ett nytt liv tillsammans. Efter att ha flyttat runt en tid får de till slut en lägenhet i en nedgången förort till Paris. Våldet och fördomarna som möter dem väcker obehagliga minnen från hemlandet och Dheepans krigarinstinkter vaknar till liv när han bestämmer sig för att skydda dem som står honom närmast.

Jacques Audiards kraftfulla drama vann en välförtjänt Guldpalm på Cannes filmfestival 2015. Och med Dheepan befäster han sin position som en av vår tids mest kompromisslösa regissörer.

Omdöme: 3/1, 24/2, 51/3, 27/4 = 2,97

Recensionerlänk till annan webbplats

   

15/3

Smultronstället

Regi: Ingmar Bergman

Land: Sverige 1957. Längd 91 min

Professor Isak Borg, 78 år, sitter vid ett bord och skriver. Hans röst återger det skrivna. Han är en ensam man som i morgon ska promoveras till jubeldoktor vid Lunds universitet. Under resan till Lund plockar han upp ett ungt par. Paret och resan får honom att minnas ...

Isak Borg spelas av Viktor Sjöström som var både skådespelare och regissör. Hans stumfilmer hör till den svenska filmens guldålder och enligt många cineaster inleder Smultronstället den andra guldåldern.

Stockholmstidningens recensent ”Robin Hood” var förtjust: "Åter ger oss Ingmar Bergman en makalös, en enastående film. Den är mänskligt vänlig och varm och handlar om döden. (-)

En känslokall, cynisk generation av intellektuella har sett ner på Sjöström, funnit hans bondefilmer 'tråkiga' och satt honom långt under Stiller. Ingmar Bergman har sista tiden studerat Sjöströms filmer och plötsligt insett storheten hos dem -- den vackra idea!listiska känslovärmen som döljer sig i 'tråkigheten'.

Och så har han med filmen Smultronstället velat resa ett äreminne över Sjöström. Han har gått till verket med gripenhet: Victor Sjöström har aldrig varit så bra som här sedan Körkarlen. Men hur har det kunnat bli en 'spännande', 'fascinerande', 'glad' film av detta stoff? Ja, det är mirakulöst. Ingmar Bergman behärskar numera filmens uttrycksmedel så fullständigt att han kan dikta fritt och ohämmat med dem och vet precis hur han skall betvinga sin publik -- genom att kasta den från ytterlighet till ytterlighet, sätta in en chock när det behövs och så genast mildra effekten genom en lustig, "vänlig" situation, eller en rolig replik mitt i prick. (-)"

 

Guldbjörnen och Golden Globe är bara två av de priser som Ingmar Bergmans Smultronstället förlänades efter premiären 1957. Filmen, om en insulär läkare som på äldre dar inspireras att ompröva sitt liv och verk, tillhör filmhistoriens mest refererade.

Omdöme: 0/1, 11/2, 37/3, 37/4 = 3,3

   

29/3

Dolda tillgångar

Regi: Theodore Melfi
Land: USA, 2017. Längd 126 min

Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson var tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom ett av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Trion krossade alla köns- och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort.
Dolda tillgångar nominerades till 3 Oscar, bland annat för Bästa film.
"En historisk feel good-film som man hämtar kraft ur" - DN
"Feminism, etnicitet och rymdrace i underhållande mix" - P1 Kulturnytt

Recensionerlänk till annan webbplats

Omdöme: 1/1, 1/2, 21/3, 56/4 = 3,67

   

12/4

The Salesman

Regi: Asghar Farhadi

Land: Iran 2016. Längd 125 min

Den Oscarvinnande regissören Asghar Farhadi (Nader och Simin - En separation) är tillbaka med en engagerande historia där hämnd är det centrala temat. Emad och Rana tvingas lämna sin bostad i brådrasket då ett renoveringsarbete i en närliggande byggnad äventyrar deras säkerhet. De flyttar in i en tillfällig lägenhet i Teherans centrala delar. En incident knuten till lägenhetens förra ägare kommer dramatiskt att förändra det unga parets liv. "The Salesman" tilldelades priset för bästa manus och skådespelaren Shahab Hosseini erhöll priset för bästa manliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes 2016. En historisk händelse för iransk film. The Salesman var även Oscarsnominerad för Bästa icke engelskspråkiga film.

Recensionerlänk till annan webbplats

Omdöme: 3/1, 20/2, 43/3, 43/4 = 3,15

   

26/4

The Nile Hilton Incident

Regi: Tarik Saleh

Land: Sverige, Danmark, Tyskland 2017. Längd 106 min

Noredin är en korrupt kriminalpolis i centrala Kairo som satt i rutin att pressa lokala brottslingar på pengar. I ett rus av droger och alkohol håller han sig flytande i ett rättssystem som är på randen till kollaps. När en känd sångerska hittas död på The Nile Hilton Hotel hamnar utredningen på Noredins bord. Vad som från början verkar vara ett enkelt svartsjukedrama, visar sig vara mycket mer komplicerat än vad han kunnat föreställa sig. Spåren leder honom rakt in i den innersta kretsen runt presidenten och det enda vittnet är en ung flykting, Salwa, som jobbar svart på hotellet. Noredin börjar ifrågasätta sin egen moral allt eftersom han blir djupare och djupare indragen i en spiral av prostitution, utpressning, mord och dolda politiska agendor.

Recensionerlänk till annan webbplats

Omdöme: 6/1, 26/2, 61/3, 45/4 = 3,05