Logotype Sveriges Förenade Filmstudios

Verksamhetstips

1. Introduktion till filmvisningen

Vanligen brukar någon medlem i den lokala styrelsen introducera filmen under 5-10 minuter. Man kan berätta om regissör och skådespelare, ta upp bakgrunden till filmberättelsen, anknyta till aktuella sociala problem osv.

2. Att skaffa information om filmerna

Det överlägset enklaste sättet att hämta information är att gå in på någon av Internets filmsajter. Egentligen behöver man bara känna till några sajter som har bra länksamlingar där man kan klicka vidare. Följande sajter är oumbärliga:

Svenskfilmdatabas

Svensk Filmdatabas gör det möjligt att söka upplysningar om samtliga långfilmer sedan 1897, och dessutom en stor mängd svenska kort- och dokumentärfilmer. 
 www.svenskfilmdatabas.selänk till annan webbplats

IMDB 

Internet Movie Database anses vara världens bästa filmsajt. Här kan man bl.a. finna recensioner och annan information om mer än 160.000 filmer! 
 www.imdb.comlänk till annan webbplats

SFI

Detta är Svenska Filminstitutets officiella sajt. Här finns en mycket bra länksamling, men också egen sökfunktion m.m.
www.sfi.selänk till annan webbplats

3. Inbjudna gäster / talare

Har man råd skall man absolut försöka bjuda in någon regissör, scenograf, filmfotograf, manus-författare e.d. till filmstudion. Många filmarbetare gör gärna sådana här framträdanden, och det behöver ofta inte bli alltför dyrbart.

4. Utlottningar före filmen

Ett sätt att få publiken i stämning är också att lotta ut någon enkel vinst, gärna med anknytning till filmen. Ex: En paraply före ”Innan regnet faller”, eller en burk med grönt te före en kinesisk film. Eftersom biografstolarna ofta är numrerade är det mycket lätt att dra lotten genom att ha en burk med dessa nummer på papperslappar.

5. Betygsättning av filmerna

Det är förstås viktigt att få reda på vad publiken tycker om filmerna. Sätt upp behållare, kaffeburkar e. d., numrerade från ett till fem, samt en skål med förslagsvis stenkulor. Låt sedan var och en som vill lägga en kula i lämplig burk. På så vis kan man lätt räkna ut medelvärden och se vilka preferenser publiken har.

6. Publikräkning

SFF har ju numera som krav att vi räknar vår publik vid varje föreställning. Det finns billiga och bra knappräknare att köpa. Om man vet hur många stolar det finns i 
salongen är det också lätt att räkna tomma stolar vid föreställningens början. Många är intresserade av att få statistik på betyg och publik både fortlöpande och vid terminens slut. En bra uppgift för kalenderbitare i styrelsen!

7. Enkäter till publiken

För att få ytterligare underlag för filmsättning kan det vara bra att någon gång lämna en enkät till publiken. För styrelsen intressanta frågor kan vara visningsdag, visningstid, antal filmer per säsong, lämplig repertoar osv. Huruvida publiken också ska vara aktivt delaktig i den verkliga filmsättningen råder det ofta delade meningar om.

8. Medlemsmatrikel

Lägg ned lite extra tid på att göra en bra medlemsmatrikel. Använd ett datorprogram för att åstadkomma självhäftande adressetiketter. Det gör att utskicken till medlemmarna går snabbare och smidigare. De flesta filmstudor har en hemsida och informerar sina medlemmar via e-post.

9. Film och förtäring

Många filmstudior har ofta kaffeservering antingen före eller efter filmerna, i enstaka fall vid en paus mitt i filmen. Det vanliga är att man serverar i befintligt kafé i anslutning till biolokalen, eller också med hjälp av medhavda kaffekorgar. Lite ovanligare är att mat serveras, men detta kan ibland vara ett trevligt alternativ. Ett exempel är en filmstudio som hade dukat upp en italiensk buffé på scenen bakom filmduken efter visning av ”Cinema Paradiso”, och bjöd upp publiken. Ett mycket uppskattat initiativ!

10. Förkovran i filmkunskap

Alla vill vi väl lära oss mer om film. Tag kontakt med något studieförbund på orten och erbjud både styrelse och publik att delta i en kurs i filmkunskap. På många gymnasieskolor finns medieprogram och lärare i filmkunskap, som kanske är villiga att leda en studiecirkel.

11. Bonusaktiviteter

Flera filmstudior har redan nu olika extra filmaktiviteter på gång. Det kan vara allt från stora filmfestivaler till enklare temavisningar. Varför inte försöka med en filmhelg, kanske i samarbete med den lokala biografen, där man visar ett antal filmer på ett speciellt tema, eller en ”filmfrossa” där man visar film dygnet runt!
Frukostfilm har också prövats. I en filmstudio möttes publiken av ett frukostbord, med hela styrelsen iklädd i pyjamas, kl 09:00 på lördag morgon!
Ett populärt inslag i terminsrepertoaren kan vara en stumfilmsvisning med levande musik. Att få tag i hugade musiker är inte alltid lätt, men kanske finns det någon duktig musiklärare på orten som är villig att ställa upp. Ett exempel är en visning av Chaplins ”Cirkus” med en pianist klädd som Liberace och kandelabrar med levande ljus på flygeln. En klar succé! Man kan också beställa någon etablerad stumfilmspianist, som t. ex. Matti Bye, även om kostnaderna då blir ganska höga.
Utomhusbio på hösten har prövats av många filmstudior med gott resultat.

12. Filmprogram

Programmet är filmstudions ansikte utåt. Alltså är det viktigt att lägga ned lite extra på att göra ett bra program. Bilder kan oftast laddas ner direkt från nätet. Ibland behöver man få ett lösenord från filmbolagen. Anlita någon duktig skribent som kan skriva korta och intresseväckande texter. Numera finns det väldigt bra kopieringsmaskiner som åstadkommer näst intill professionellt tryck.

13. Marknadsföring

Programmen skall naturligtvis finnas på bibliotek och stora arbetsplatser, i skolor och på tandläkarmottagningar, med flera ställen. Skriv en artikel i den lokala tidningen, anlita närradion, annonsera på anslagstavlor osv. De flesta filmstudior har en egen hemsida med program och information.

14. Ditt Bibliotek hjälper Dig!

Vill du ha produktionsfakta om filmen, recensioner eller intervjuer med skådespelare och producenter?

- Mycket information om filmer kan du själv hitta på nätet, men glöm inte all kunskap som finns på våra bibliotek!
- Gå till ditt närmsta kommunbibliotek eller kanske du är så lyckligt lottad att du har tillgång till ett bibliotek på din arbetsplats.
- Sök upp Bibliotekets information och tala med tjänstgörande bibliotekarie.
- Bibliotekarien söker i databaser, som ibland kräver lösenord (ex. Mediearkivet, Presstext), och levererar ”på minuten” till dig och din filmstudio.
- Svårare sökningar kanske leder till ett fjärrlån från ett annat bibliotek, men allt är kostnadsfritt, kanske tar ditt bibliotek betalt för portot och kopian, men annars har skattepengen gjort sitt.
- Bibliotekarien guidar dig också vidare på Internet bland länksamlingarna, så att du själv kan gå vidare och hitta material till filmerna, som just din filmstudio behöver.

15. Övriga tips

Sist, men inte minst, dela med er av egna erfarenheter. Glöm aldrig att ta med er studios program till SFF:s årsmöte eller andra gemensamma träffar. Berätta då också om egna lyckade aktiviteter och metoder.


Kontakt

Allmänt: Per Eriksson, 08-665 12 30
Filmbokning: Tomas Tengmark, 08-665 12 31
Epost: förnamn (snabel-a) filmstudio.se

Adress

Sveriges Förenade Filmstudios (Swedish Federation of Film Societies)
Filmhuset, Borgvägen, Box 27126. 102 52 Stockholm, Sweden
Telefon: 08-665 11 00 (vx)